Ziekte van Addison Moet uitgebreid worden behandeld

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

De dominante symptomen van de ziekte van Addison zijn: blijvende zwakte met een neiging tot periodieke zwakte, gemakkelijke vermoeidheid, geringe tolerantie voor fysieke inspanning en stressvolle situaties, afvallen, gebrek aan eetlust, misselijkheid.

Patiënten melden bovendien de bereidheid om zout voedsel, losse darmen en musculoskeletale pijn te eten. Een kenmerkend kenmerk is het uiterlijk of de ernst van de symptomen die al bij infecties voorkomen, na ernstige verwondingen of stressvolle momenten.

Tijdens het klinisch onderzoek van de patiënt, wordt de aanwezigheid van huidverkleuringen waargenomen, vooral in gebieden die worden blootgesteld aan zonlicht, een donkere huid is aanwezig, verkleuring is zichtbaar op ellebogen, in buigende lijnen op handen en rug, in littekens, rond borst arena’s.

In sommige gevallen zijn zelfs bruine vlekken zichtbaar op de slijmvliezen van de mondholte. De oorzaak van de waargenomen afwijkingen is de aanwezigheid van overmatig hormoon ACTH en melanotropine, die in grotere hoeveelheden worden uitgescheiden als reactie op hormonale deficiënties van de bijnier. Bovendien vertonen patiënten een verlaging van de bloeddruk.

Erkenning van de ziekte van Addison

Als wordt geconstateerd dat de patiënt een verlaagde bloeddruk heeft na baanbrekende, laag natrium- en hoge serumkaliumspiegels, wordt hypotensie van de bijnier vermoed. Vervolgens moet cortisol in serum en enkele hormonale metabolieten in de dagelijkse urine worden bepaald.

Primaire bijnierinsufficiëntie (de ziekte van Addison) wordt gediagnosticeerd wanneer de waarde van deze stoffen afneemt, maar wanneer het ACTH-niveau in de ochtend is verhoogd (in geval van afname van deze parameter wordt secundaire insufficiëntie van de bijnierschors vastgesteld, gerelateerd aan afwijkingen met betrekking tot hogere centra – de hypofyse of de hypothalamus).

Andere hulptests die worden gebruikt in het diagnostische proces kunnen stimuleringstests zijn, bepaling van aldosteron, androstendione of DHEA-S hormonen in bloedserum.

Bovendien wordt verhoogde renine-activiteit in het plasma waargenomen en zijn soms concentraties van TSH en prolactine verlaagd. Immunologische tests kunnen de aanwezigheid van specifieke antilichamen die tegen adrenale cortexstructuren zijn gericht, onthullen.

Röntgenfoto’s, computertomografie of abdominale echografie tonen postinflammatoire calcificaties of atrofische laesies.

Behandeling van de ziekte van Addison

De ziekte van Addison moet uitgebreid worden behandeld en het primaire doel is om de ontbrekende bijnierhormonen te vervangen. Dit vereist het toedienen van glucocorticosteroïden, die het dagelijkse cortisolafscheidingsritme reproduceren (een verhoging van de dosis is noodzakelijk in stressvolle situaties, na verwondingen, gedurende perioperatieve tijd). Hydrocortison is gebruikt van glucocorticosteroïden.

Bovendien worden minerale corticosteroïden vermist (fludrocortison wordt ’s morgens toegediend, maar bij oudere patiënten wordt dit farmacologische middel vaak stopgezet vanwege Nadciśnienie Tętnicze) en moeten androgenen (dehydroepiandrosteron wordt’ s morgens na het ontbijt gebruikt) worden aangevuld.

Prognose van de ziekte van Addison

Prognose van de ziekte van Addison hangt in de eerste plaats af van de vraag of de ziekte is gediagnosticeerd en de juiste behandeling is geïmplementeerd. Correct therapeutisch management (substitutie van bijnierhormonen – vooral glucocorticosteroïden) is geassocieerd met een zeer goede prognose – primaire bijnierinsuf fi ciëntie heeft in dergelijke gevallen geen invloed op de levensverwachting. Ongetwijfeld leidt de onbehandelde ziekte van Addison onvermijdelijk tot de dood.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 523 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*